Projekt RAZKRINKANJE

Ni skrivnost, da svoboda govora nikakor ni več sama po sebi umevna. Kljub tej sicer ustavno zagotovljeni pravici žal v praksi ne obstaja način, kako kršitelje učinkovito sankcionirati. Njihova taktika je sicer prozorna, a kot kaže nadvse učinkovita. Pod pretvezo domnevne demokratičnosti in zavezanosti resnici si npr. jemljejo pravico preverjati informacije na družbenih omrežjih in o njih tudi razsojati, o čemer smo že pisali.  Neobveščenemu bralcu se zdijo stvari povsem logične, saj je sistem načtno zasnovan na način, da do odjemalca pride le izkrivljena resnica. A ko se poglobimo v  strukturo omenjenih deležnikov, njihove lastniške povezave in seveda – kruto realnost – ugotovimo, da jih vodijo vse prej kot resnicoljubni vzgibi. Svojo odgovornost sicer uradno zanikajo, a dejstva kažejo povsem drugačno podobo.

Naš odgovor je nova rubrika »Razkrinkanje«, kjer bomo skušali argumentirano zavrniti nekatere zaključke samooklicanih »fact-checkerjev«. Povsem jasno je namreč, kdo v ozadju kroji resnico in jo oblikuje po svojih merilih, bolje rečeno interesih. Kar pa z izvorno resnico seveda nima nikakršne veze. Ta je sveta in vedno le ena, čeprav marsikomu žal ne odgovarja.

Ne trdimo, da je naša resnica  edina prava, zahtevamo pa, da kdorkoli o spornih temah razsoja, v prvi vrsti omogoča možnost podajanja različnih neodvisnih mnenj – ne pa selektivno izbira argumente/deležnike, ki govorijo  izključno v prid  vnaprej določenemu izidu. Prepričani smo, da nihče nima pravice prikrivati neprijetne resnice, izkrivljati obstoječih okoliščin in načrtno zanemariti obstoj informacij, ki argumentirano govorijo v prid dani trditvi, za katero vehementno trdijo, da
 

 

RAZKRINKANJE Oštro: “Sevanje povečuje uporaba vse več naprav, ne omrežje”

Nedavno smo prejeli s strani Oštra vprašanje v zvezi s člankom objavljenim na naši spletni strani. V članku je govora