AktualnoRazkrinkanje

RAZKRINKANJE Oštro: “Sevanje povečuje uporaba vse več naprav, ne omrežje”

Nedavno smo prejeli s strani Oštra vprašanje v zvezi s člankom objavljenim na naši spletni strani. V članku je govora o problemu 5G, povečanem sevanju in vplivu na zdravje. Uporabnica je delila omenjeni članek na svojem FB profilu, a ga je Oštro v okviru svojih nalog t.i.»preverjanja verodostojnosti« označil kot »Ne drži«. Vztrajali smo na svojem stališču in argumentirano predstavili obilo neodvisnih znanstvenih študij, ki dokazujejo nasprotno. Poleg tega smo novinarko Oštra seznanili tudi z objektivnimi dejstvi, namreč da pri nas niti pristojno ministrstvo ne razpolaga z lastnimi študijami, ki bi dokazovala varnost 5G tehnologij in o nedavnem obstoju moratorija na postopke v zvezi z uvajanjem 5G tehnologij v Republiki Sloveniji. Pozvali smo jih k proučitvi omenjenih dokumentov in zahtevali, da se s FB objave odstrani neupravičena oznaka  »Ne drži« oz. njihovo mnenje dopolni s predstavljenimi dejstvi. Žal Oštro svoje odločitve ni spremenil, niti doslej še nismo prejeli komentarja na naš odgovor.

Ugotavljamo, da so argumenti Oštra nepopolni, selektivni, v podkrepitev svojih dejstev pa vabijo organizacije in posameznike, ki bodisi nimajo ustreznih kvalificiranih znanj, ali pa so v konfliktu interesov. Študije oz. mnenja organizacij, ki so financirane s strani kapitala investiranega  v sporne tehnologije, ne morejo odražati neodvisnega mnenja. Zavoljo tega jih ne moremo jemati kot verodostojne. Izključitev kredibilnih študij in ostalih nespornih dejstev, ki so državnega pomena, pa po drugi strani pomeni neposredno zavajanje javnosti, ogrožanje javnega zdravja in bodisi načrtno ali v najboljšem primeru nenamerno podajanje izkrivljenih informacij.

Potencialna kazniva dejanja naj raziščejo pristojne inštitucije. Ekipa Razkrinkanja pa ocenjuje na podlagi objektivnih dejstev:

Dokazni material:
Dokument Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (7.5.2024),
Kopije elektronske pošte (OŠTRO)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja