AktualnoVarnost

Blejski strateški forum: Sramota in ponižanje Slovenije

Piše: Simona Rebolj

Blejski strateški forum (BSF), ki je vsako leto z velikimi fanfarami promoviran v Sloveniji kot ekskluzivna politična konferenca mednarodnega značaja, je letos dokončno razkril skrajno majhen, prodan, patetičen in pregovorno hlapčevski obraz slovenske politike.

V Sloveniji celotna parlamentarna koalicija že ves čas povsem neoviranega izvajanja genocida v Gazi izgovarja moralistične pamflete, ob kakršnih naj bi si državljani domišljali, da so globoko ogorčeni nad posledicami masakra nad Palestinci in da vojni hunti, ki jo le izvaja Izrael, nasprotujejo. Vendar je oder BSF-ja kot častna gostja zasedla relevantna zionistična izraelska političarka Cipi LivniDejstvo, ob katerem se je nujno treba vprašat, kdo, zaboga, je pa v naši državi tako pomemben in vpliven, da je organiziral blejsko konferenco, če ne ravno predsednik vlade, ministrica za zunanje zadeve in vsi jecljajoči pajaci na položaju politične moči, ki se pred kamerami za javnost obnašajo poklapano, kot da naj bi bili eni izmed demonstrirajočih državljanov na ulici, brez dostopa do političnega odločanja v vladi in parlamentu!!! Predstavitev absurda, kdo naj bi uradno zabeleženo sploh predstavljal organizacijo Blejskega strateškega foruma, bo sledila na koncu prispevka, ki ga ravnokar berete. Zaradi narave samega suspenza in pridobitve občutka, kako se tovrstni projekti izvajajo, da vse skupaj izpade, kot da naj bi bil magari za apokalipso odgovoren Miki Miška z mišjimi kameradi, ki jih sploh nismo opazili, kako kdaj pa kdaj neopazno tekajo po bajti v lovu na odvržene koščke sirčka, je nujno najprej predstavit naravo, poanto in funkcijo dogajanja samega po sebi!

BSF je potrditev tistega, kar že vemo. Da je tudi manever priznanja Palestine, le blebetanje, ki so ga vlade izvedle v tistih manj pomembnih državah, v katerih so pritiski javnosti zaradi vojne v Gazi bolj množični in za vladno politiko, ki želi ohranit oblast, nadležni. Zgolj ničvreden promocijski vtis za pomiritev ljudstva (beri: deklariranih idiotov in večnih žrtev prozorne predvolilne prevare!).

Amerika lahko ustavi genocid v Gazi že danes! Le Amerika lahko izvaja ekonomske sankcije nad državo, ki se jo želi taktično znebit na geopolitičnem zemljevidu. Le Amerika lahko izrablja neenakopravno delujoče mednarodno pravo po svoji volji, da oprode na sodišču v Haagu procesirajo predvsem afriške in balkanske vojne zločince, ki so v napoto ameriškim interesom, ne pa tudi največje mase ameriških vojnih zločincev, ki ustvarja opozicijske vojne zločince. Amerika določa, ali ima priznanje Palestine praktično vrednost ali pač ne. EU in NATO mafija izvaja ameriško politiko diktature korporacijskega kapitala z Veliko Britanijo ob boku (za tesnejše zavezništvo kapitalistov z ZDA je bil brexit nujna poteza), kar pomeni, da vlade evropskih držav izvajajo ukrepe, ki v skladu z globalistično agendo slabijo, razkrajajo, razprodajajo in uničujejo evropske države in kulture. Nemška politika kot dominantna ekonomska sila v EU spravlja na kolena lastno državo. Pač nimajo več plina po ugodni ceni, avtomobilska industrija, zaradi katere so celo sprožili že migrantsko krizo, propada, državljani pa se v strahu pred vedno manj udobno prihodnostjo po pomoč obračajo k nacionalističnim strankam, ki jih mediji označujejo z oznako skrajna desnica ali skrajna komunajzerska levica (z bistveno nižjim odstotkom obstoja). Stranke, ki po celotni Evropi predstavljajo edino opozicijo globalistični kapitalski in posledični vojni hunti.

Nihče od novinarjev dominantnih medijev v Sloveniji v času cirkusarjenja pred in med blejsko konferenco ni zastavil niti Robertu Golobu niti Tanji Fajon najbolj preprostega in nujnega vprašanja. Zakaj tudi slovenska vlada – enako kot vse vlade držav EU – niti ne pozove Amerike k prekinitvi pošiljanja orožja Izraelu (in Ukrajini), kaj šele da bi kaj podobnega zahtevali! Izrael predstavlja Ameriki na Bližnjem vzhodu pomembno vojaško oporišče in v danih okoliščinah nadzor nad Iranom, ki bi postal v primeru razvoja nuklearnega orožja vsaj tako teoretično varen pred Zahodom, kot naj bi bila Rusija, kjer sicer Amerika z zlorabo ukrajinskih vojščakov že preizkuša, koliko je v realnosti grožnja z nukleranim napadom res funkcionalna. Izvajajo se že konkretni napadi na rusko ozemlje in infrastrukturo. Kdo bo prvi pritisnil na gumb ali vendarle nihče ne bo šel tako daleč v uničenje s pomočjo samouničenja, kar bi pomenilo, da je ideja o nuklearnem oboroževanju v imenu ohranjanja varnosti pred spopadom velesil, v praksi le ideja.

Predstava na BSF je bila popolna. V središče prve vrste se je počila glavna zastopnica vojnih zločincev na čelu EU Ursula von der Leyen. Na veliko grozo je tudi spregovorila. Brez sramu je na primer bleknila, da je Rusija porušila za seboj mostove v Evropi, ker je napadla miroljubno državo. Brez sramu! Ursula von der Leyen je pljunila na tisoče pobitih žrtev ruske manjšine, ki so jih nemoteno in brez pripomb veleopevane mednarodne skupnosti s svojim prilagojenim mednarodnim pravom terorizirali in bombardirali ukrajinski bataljoni v Donbasu. Ker je Amerika pač kupovala Ukrajino (striček Biden je svojega kriminalnega in nesposobnega sina postavil kar v nadzorni svet energetskega podjetja Burisma) in razgrajala s postavljanjem raket na prag Rusije, EU mafija pa prodaja lastne države apetitom korporacij za večerjo, imamo, kar imamo.

Poleg Ursule von der Leyen je na odru kot častna gostja lajnala predvidljivo izraelsko propagando Cipi Livni, bivša izraelska ministrica za zunanje zadeve, hči zionističnega aktivista, nekdanja poročnica v izraelski vojski in operativka MosadaMilitantni izraelski politični figuri je slovenska Vlada RS hlapčevsko poklonila oder in našo državo nepovratno in neodpustljivo tako osramotila, da ne bi smela ostat na vrhu oblasti več niti minute! Nujno je treba poudarit še eno pomembno “podrobnost”! Cipi Livni predstavlja oblasti Benjamina Netanjahuja takoimenovano opozicijo! Ona naj bi prezentirala izraelsko levo sredino! Ker je izgovarjala enaka genocidna stališča, kot pač prevladujejo v Izraelu že od nastanka države, s čimer se sooči čisto vsak državljan Izraela, že ko odkoraka na dolgo obvezno služenje vojaškega roka (moški in ženske), bi lahko končno zavrnili lažnivo Zahodno propagando, da je vsega gorja kriv le eden in edini Benjamin Netanjahu, ki in ker se bori za obstanek na oblasti in beži pred sodnim pregonom v državi iz naslova korupcije. Netanjahu se sicer res otepa v Izraelu napadov drugih političnih lobijev, vendar ti politični lobiji niso prav dosti manj ideološko zionistični in ne predstavljajo v odnosu do Palestine nasprotne politike. Leporečenja o ideološki razdeljenosti Izraela, pri čemer naj bi obstajala neka relevantna demokratična opozicija mladega srčnega plebsa, če se bo le Netanjahu spokal z oblasti (kar bi pomenilo le to, da bi Amerika ob pravem trenutku za lastne interese morda žrtvovala Netanjahuja, da bi v javnosti propagandno izpadla moralna), so navadna zavajanja. Posnetki demonstracij v Izraelu proti vladi Netanjahuja pred izbruhom vojne res izgledajo množični. Ampak! Niso vam pokazali posnetkov še bolj množičnih shodov v podporo Netanjahuju in niso vam povedali, da tudi demonstracije proti vladi Netanjahuja ne pomeni v Izraelu avtomatsko, da tista množica v celoti ne podpira zatiranja Palestincev v imenu obrambe Izraela. V resnici gre za manjšino.

Vsaka mlada oseba v Izraelu mora že zelo zgodaj v vojsko, sicer pristane v vojaškem zaporu. V Izraelu služenje vojaškega roka ne pomeni enako kot rekreativne počitnice v Postojni nekoč v Sloveniji. V Izraelu se vsi naborniki resno sočijo z vojnim obleganjem in rabo orožja. Kdor se upre vpoklicu, ga strpajo v vojaški zapor in sankcija se ponavlja, dokler oseba služenja vojaškega roka ne opravi ali se mora pa pač izselit! Ni trte mrte v Izraelu! Vsaka mlada oseba se v vojski sooči z obleganjem Gaze in temu primernim pranjem možganov. Cipi Livni je v skladu z izraelsko propagando na BSF mirno zavajala, da so se Izraelci iz Gaze že davno izselili in da tam ni prisotnosti izraelske vojske. Res je le to, da so se iz Gaze izselili naseljenci in začeli pač toliko bolj oblegat Zahodni breg in preganjat Palestince z Zahodnega brega v kot – v Gazo. Vendar ima izraelska vojska nad Gazo popoln nadzor. Ne le na meji, ampak so po Gazi raztrosene številne kontrolne oborožene točke, mimo katerih se morajo s kazanjem dokumentov prebijat Palestinci. Vojaki pohajkujejo in po potrebi vdirajo v palestinske domove, kadar jim paše. Na takšen način ustvarjajo konstantno psihozo v Gazi z izgovorom, da iščejo in preganjajo Hamasovce. Hamasovce pa za Izrael itak predstavlja večina Palestincev, saj je podpora Hamasu v Gazi in na Zahodnem bregu iz logičnih razlogov celo naraščala že pred vpadom Hamasa v Izrael in ne upadala. Zdaj sredi vojne je ta realnost podpore Hamasu realna še bolj.

Hamas je napad izvedel z veliko samozavestjo tudi zaradi podpore palestinskega ljudstva, saj je bil zgodovinsko demokratični in socialistični Fatah po smrti Jaserja Arafata na drugi strani že totalno skorumpiran in za Palestince desetletja niso naredili nič, razen da so poskrbeli za svoje kravatarsko blagostanje funkcionarjev, ki so v zameno za nedejavnost v dobrih odnosih z Zahodom. Opevanje zagovarjanja politike dveh držav Cipi Livni je ubit maček v žaklju. S to idejo je bilo realno konec po uspešnem atentatu na Izaka RabinaDanes Zahodni politični hinavci nakladajo, da je Jaser Arafat zafrknil Palestince, ker nikoli prej ni pristal na dogovor o dveh državah, za kakršnega bi danes Palestinci molili. To posplošeno izjavo trobezljajo brez pojasnil o podrobnostih. Da je Izrael vedno in enako še zdaj zahteval vojaški nadzor nad Gazo in da se noben že pregnan Palestinec ne sme vrnit v državo. Arafat še posebej na drugi pogoj ni mogel pristat. Če bi pristal na to, da zapre mejo pred sonarodnjaki, ki so postali begunci in čakajo nekje v Siriji ali Libanonu ali v Egiptu v šotorski bedi na možnost vrnitve v rodno državo, bi ga Palestinci v Gazi verjetno obesili kot prvoklasnega izdajalca naroda. Ker je BSF služil za propagando realnih organizatorjev izraelsko-ameriških interesov, tovrstnih pomembnih podrobnosti na programu zagotovo ni bilo.

Flancanje zunanje ministrice Tanje Fajon, da gostovanje izraelske militantke pomeni pripravljenost na dialog z vsemi, je še eno brezsramno zavajanje. Sem sicer med prvimi v vrsti, ki takšno politiko svobode govora in dialoga podpira. Vendar na BSF ni bilo uravnoteženega dialoga z resnim palestinskim zastopnikom interesov ljudstva v Gazi in na Zahodnem bregu. Poleg omenjenega pa na BSF v skladu z lažno navedbo motiva organizatorjev ni bil povabljen v goste niti ruski zunanji minister Sergej Lavrov (kaj šele Vladimir Putin), ampak so poleg proizraelske propagande le za posladek zganjali še antirusko propagando. Z ameriško in britansko kolonizatorsko propagando v paketu je slovenski predsednik vlade ves ponižen potisnil celo neko brezvezno steklovino v roke žene pokojnega Alekseja Navalnega.

Predstava na odru blejskega cenenega cirkusa je bila tako osupljivo in abnormalno prozorna v celotnem konceptu, da smo morali ob vsem priloženem pogoltnit še slovenskega predsednika vlade, ki ves utrujen in scufan poklanja nekakšno odlikovanje ženi Alekseja Navalnega – sponzoriranca interesov Zahodne politike, ki je tragično končal, ko ga nihče od mafijcev pač več ni potreboval. Aplavzi in pozornost vojni zločinki na čelu EU, izraelski vojni zločinki ter priklanjanje Juliji Navalni, ki se rada nasmehljana sprehaja po Veliki Britaniji z milijarderjem ob boku kot večina tistih priseljencev iz Rusije, za katere že pregovorno zgodovinsko odlično eksistenčno poskrbi Velika Britanija, če le kaj uporabnega storijo proti interesom lastne države. Mizerna fešta, ki pove vse nujno o vsem! Na žalost mnogo preveč tudi o nas!

Koncept BSF-ja je bil jasen, zakoličen in sramoten!!! Parada vojne lopovske hunte, ki sicer pustoši po svetu neprestano, tudi v Jemnu, ki že dolgo ni v interesu medijev, razen ko je treba demonizirat napadalne Hutije. V Jemnu že vrsto let ljudje ne dobijo več niti vode od veleslavnih dobrodelnih organizacij, ki so del tiste politike, ki izvaja množične pomore, zasužnjuje in ropa dežele naravnih virov. Zdaj so že tako zelo vse izropali, da bi radi pohajkovali še po Ukrajini, na Balkanu pa po Srbiji. Misija zaokrožena.

Naj poudarim, da če bi bil na oblasti Janez Janša z enako zunanjo politiko, kot jo izvaja Golobova vlada, ne bi zapisovala povsem enakih besed, saj bi lahko rekla le … Imate, kar ste izvolili in blablabla …. V primeru vlade pod totalno nesposobnim, servilnim in zgolj pozerskim bleferjem Robertom Golobom, ob boku s prodano, brezvsebinsko in politično neobstoječo Tanjo Fajon na čelu Ministrstva za zunanje zadeve, pa je zadeva še precej bolj odvratna, saj gre za tolpo patetično prozornih hinavcev, ki v obraz državljanov non stop lažejo in blebetajo moralistične puhlice, medtem ko izvajajo banalno hlapčevsko politiko EU mafije, v katero – kot trdijo – sami ne verjamejo. SDS in NSi sta odprti knjigi. Oni radi verjamejo v politiko korporacijske globalistične militantne hunte. Tu ni morale, ni pa tudi prevare. Volivci lahko prevzamejo odgovornost za svoje risanje krogcev na volilnih lističih. Golobova vlada pa je popolna volilna prevara, ki smo jo sicer prenekateri zaznavali pred volitvami, vendar drugi pač ne!

Nič ni bolj prezira vrednega od takšne mentalne, intelektualne in karakterne ničevosti! Nič! V primerjavi s tem je Cipi Livni suverena političarka, ki prevzema moralno odgovornost za svoje zločine. Zagovarja svoje zločine. Njen problem pred njenim velecenjenim bogom! Problem drugih pa je, ko takšnim politikom, psihopatom in biznismenom ližejo podplate, zbegano drhtijo in potuhnjeno ihtijo, da oni tega ne počnejo, da to niso oni, da oni ne mislijo tako, da oni niso, kar vidimo, da so … Fuj!

Kar se genocida v Gazi tiče, je zadeva zelo preprosta. V trenutku, ko Amerika ne bi poslala več nobenega paketa orožja, nobene jedrske podmornice ali letalonosilke v Izrael, bi bilo izraelskih napadov konec. Nobena vlada v EU – tudi slovenska – ni tako zelo retardirana, da se tega ne bi zavedala. Celo Robert Golob, ki sicer raje šminkira in se za(je)bava na košarkaških tekmah, kot da bi se ukvarjal z resno politiko, se tega dejstva zagotovo zaveda. Nikakor ne le Vladimir PutinNa žalost pa le Putin jasno in glasno že od leta 2008 izgovarja upravičene kritike na delovanje Amerike in globalistične agende. Ta strašni avtokrat. Ja, Putin je bolj avtokratski profil predsednika, kar glede na zgodovino in geopolitični kontekst Rusije ni nič nenavadnega. Rusi so se vedno rešili s carskim pristopom in težko jih je prepričat, da to za njih ni dobro, če imajo precej obratne dokaze pred nosom. Še posebej po preživetju razsula v devetdesetih letih, ko je ameriški mafijec Bill Clinton s pomočjo nažganega in prodanega Jelcina prišel v Rusijo uvajat “demokracijo in kapitalistično blagostanje”. Mi v Sloveniji zelo podobnega razsula in razprodanosti v rezultatu privatizacijskega ropa še danes ne zaznavamo dobro, čeprav mlada generacija ostaja celo brez strehe nad glavo in glede na pogoje dela v državi lahko pametno razmišlja le še v smeri, da postanejo migranti. Mi imamo ta trenutek na vrhu oblasti navadne tranzicijske dobičkarje. In kaj pričakujemo?

Spoštovani državljani in državljanke! Poglejte in brigajte se raje za usodo Slovenije. Poglejte našega predsednika vlade – ta tranzicijski pojem uspeha – kako jeclja in drhti, medtem ko v našo državo prilomastijo navadni okupatorji in počnejo z nami in na naš račun in v našem imenu, kar jim paše in kar jim pade na pokvarjeno pamet!

Politični predstavniki in krojači usode Slovenije na oblasti so nam v okviru Blejskega strateškega foruma pokazali, kakšni državniški ništrci so. Osramotili in ponižali so nas. Ko se zgodi nekaj takšnega, kar se je zgodilo na Blejskem strateškem forumu, dobimo neizpodbitno potrditev tistega, kar smo že vedeli. In to ni malo. Kaj pa zdaj?!

Za konec prispevka se mi zdi precej pomembno, da se posebej zavemo, kdo so uradno zabeleženi organizatorji tega velepomembnega mednarodnega dogodka, na katerega naj bi bili v Sloveniji ponosni. Kako potekajo tovrstne organizacije. Kakšne figure plešejo na terenu kot izvajalci tako prekleto resnih dogodkov, čeprav so le marionete v bedni predstavi.

Na spletni strani Vlade RS piše, da Blejski strateški forum organizirata Ministrstvo za zunanje zadeve in Center za evropsko prihodnost. Za Ministrstvo za zunanje zadeve naj bi bilo glede na uradno ubeseditev in plačilno listo nosilcev položajev znano, kdo naj bi ga vodil. Za enega izmed krožkov za odrasle v naši deželi, ki se uradno imenuje Center za evropsko prihodnost (CEP), pa je znanega bistveno manj, da sploh obstaja, kdo z njim upravlja, za koga neki obstaja in zakaj. Spletni portal Bizi sporoča, da je društvo, organizacija ali združenje CEP leta 2004 (ko je Slovenija postala članica EU) ustanovil kabinet predsednika vlade Republike Slovenije, pri čemer je vpisan Milan Cvikl, kot zastopnica pa Nina Čepon (aktualna direktorica CEP). Nadzornik organizacije vpisan ni. Eh, naši politiki pa menda ne potrebujejo nadzora, mar ne. Na spletni strani CEP v predstavitvi navajajo, da so z delovanjem organizacije začeli šele dve leti kasneje – leta 2006, torej istega leta, kot je bil ustanovljen Blejski strateški forum. Priporočam, da pobrskate po vsebini na spletni strani CEP. Trdijo, da z organizacijo sodeluje kar 1800 ekspertov (neimenovanih), ki delujejo na kar 200 projektih, kar pa ni ravno razvidno po pregledu navajanih projektov, med katerimi blesti na primer digitalno opismenjevanje in podobna popularna šara. Hvalijo se predvsem s pomočjo državam Zahodnega Balkana pri približevanju EU. Kakšen črn vic! Nič hujšega.

Nekaj publikacij, ki so jih izdali, je zelo povednih. Na primer: The mirage of truth: Complexities and Challenges of Disinformations in Western Balkans. Obstaja seveda še bolj predvidljiva publikacija: Slovenia supporting Ukrainian Communities: Integrating Reconstruction with Local Development. Res so pridni! Tako švicajo, da so ravno letos poleg kar dvaindvajset članov ekipe (na podlagi navedbe oseb na spletni strani) potrebovali dodatno kadrovsko okrepitev. Tudi rubrika za novice je namreč fascinantna. Zgolj nekaj suhoparnih nakladaških prostih spisov, med katerimi pa se pojavi razpis za zaposlitev projektnega asistenta. Razpis, ki je bil objavljen dne 20. 8. 2024, ste morebitni primerni iskalci zaposlitve zagotovo zamudili. Čas za prijavo je bil namreč le teden dni. Sredi poletja. Vemo, kaj si mislimo o razpisih kratkega roka, ki jih redko kdo pomotoma sploh zazna.

Članov ekipe več kot dvajsetih delujočih, ki so predstavljeni s fotografijami na spletni strani, večina izmed vas ne bo prepoznala niti po imenu. Na splošno deluje ekipa precej mlada. Na mladih namreč svet stoji! To pomeni, da politika v tovrstne vladne in mnoge lažno nevladne krožke rekrutira mlade osebe, ki so najbolj dovzetne za pranje možganov, pridno izpolnjevanje nalog in ambiciozno razvijanje ustrezne mentalitete, ki bo magari daljnoročno (zdaj daljnoročno ne pomeni več daljnoročno) požrla vsaj naše otroke, če že ne vseh nas. In organizacija CEP naj bi bila poleg Ministrstva za zunanje zadeve organizatorka politično neokusne perverzije na BSF! In ni novinarja dominantnih medijev, ki bi javno vprašal organizatorje, kdo je dejansko pravzaprav v naši državi in v imenu našega naroda organiziral svinjarijo na BSF! Vem, da vemo! Ampak ne zahtevamo, da je s strani odgovornih izgovorjeno ali pa naj sami prevzamejo odgovornost za politični in moralni zločin, ki se je odvijal na BSF. To med drugim pomeni popolnoma enake kriterije, kot jih soizvajalci v Vladi RS in vsi lažni moralisti izgovarjajo na primer na račun Benjamina Netanjahuja. Stranka Levica, ki je bojkotirala udeležbo na BSF, je sicer storila, kar je za njeno stranko nujno, vendar pa tudi ta koalicijska stranka s sodelovanjem v Vladi RS hinavsko povzema retoriko o zgolj strašnem Benjaminu Netanjahuju, Luka Mesec pa je pred volitvami v Evropski parlament izgovarjal celo nebuloze o EU (kar pomeni tudi NATO), ki nas po njegovem mnenju ščiti pred imperialističnimi napadalkami, kot naj bi bila Rusija. Amerika, ki nas je s sistemsko in kulturno okupacijo že dodobra izžela, je očitno prijateljica Levice. Tisti okupator, ki tudi njih hrani. Kaj pa naj stori združba, ki je že prejemala investicijske bonbone od pošasti kapitala, kakršen je tudi striček Soroš. Zato me bojkoti in blablajanje Levice ne ganejo več.

Vse deluje tako, kot se šika za blazno resno organizacijo vsega po spisku na pregovorni domačijski način. Mi smo konec koncev le evropska periferija, ki je ekonomsko in kulturno kolonizirana. In mi kolesarimo le takrat, ko Janez Janša na oblasti počne, kar počnejo sicer tudi vsi drugi lažni levičarji in psevdoliberalci. Tudi koncept volitev Proti je ustaljen koncept za ljudske vodljive budale. Ta isti koncept boste lahko spremljali tudi lep kos jeseni ob predvolilnem propagandnem cirkusu v ZDA vse do novembra, ko bo jasno, ali je zmagala agenda Za Donalda Trumpa ali Proti Donaldu Trumpu. Kajti na čelo demokratov bi po zdravstvenem kolapsu Bidena lahko postavili tudi ubogo zablodelo kokoš (a je bila na žalost bolj pri roki kronično bedasta hahljajoča Kamala Harris), pa bi ankete kazale enako tesen predvolilni boj med obema kandidatoma.

 

Vir: 
Blejski strateški forum: Sramota in ponižanje Slovenije – Simona Rebolj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja