AktualnoZdravstvo

Alarmantne meritve visokofrekvenčnega sevanja

Meritve visokofrekvenčnega sevanja baznih postaj na nekaterih najbolj obljudenih lokacijah v Kranju vzbujajo resno zaskrbljenost. Tudi v drugih slovenskih mestih razmere niso nič boljše. Izmerjene vrednosti za več stokrat presegajo varne jakosti.

Ob ogledu videa, ki je bil posnet marca 2024, se pojavljajo vsaj tri vprašanja, ki jih velja razčistiti. Prvo je, ali so bile meritve verodostojne, opravljene z ustrezno opremo? Drugo vprašanje je, s kakšnimi merili ocenjujemo izmerjene vrednosti – torej, kakšne so varne jakosti sevanja? Tretje vprašanje pa je, kako je mogoče, da so pri nas v uporabi naprave s tako močnimi negativnimi učinki na zdravje prebivalstva?
Meritve so bile opravljene s profesionalno merilno napravo nemškega proizvajalca Gigahertz Solutions HF38B HF Analyser, ki pokriva frekvenčno območje od 700 MHz do 2,7 GHz. Takšno in podobne naprave uporabljajo službe, ki se ukvarjajo s stavbno in bivalno biologijo.
Stavbna in bivalna biologija je znanstvena veda, ki preučuje bivalno okolje sodobnega človeka. Temelji na znanstvenih raziskavah in meritvah, ki postavljajo varnostne standarde in določajo ustrezne profesionalne merilne instrumente. Vodilni na tem področju je priznani Inštitut za stavbno in bivalno biologijo, ki ga je ustanovil dr. Anton Schneider iz Nemčije. Schneider je postavil nove znanstvene smernice in standarde za to področje, ki jih uporabljajo strokovne službe po vsem svetu. Pomembno je vedeti, da je omenjeni inštitut v vseh pogledih neodvisen, kar zagotavlja, da deluje brez pritiskov kapitala, politike in drugih interesov ter izključno s ciljem varovanja zdravja človeka in okolja.
Njihov standard gradbeno-bioloških testnih metod (Standard of Building Biology Testing Methods) SBM-2015 daje pregled fizikalnih, kemičnih in bioloških tveganj, ki se pojavljajo v spalnih naseljih. Po teh priporočilih so varne trajne jakosti visokofrekvenčnega (VF) sevanja v spalnih naseljih do največ 10 µW/m2 (mikrovatov na kvadratni meter). Odgovorne vladne službe nekaterih držav, vključno z našo, se na te standarde požvižgajo – uzakonile so mejne vrednosti, ki so tudi nekaj 100.000 µW/m2, pri nas celo 1.000.000 µW/m2 ali 1W/m2 (Uredba o elektromagnetnem sevanju v naravnem in življenjskem okolju: Uradni list RS, št. 70/96, 41/04 – ZVO-1 in 44/22 – ZVO-2). To je 100.000-krat več od priporočil omenjenega standarda! Zakonska določila in uredbe, ki urejajo to področje, dovoljujejo naprave, ki resno ogrožajo zdravje prebivalstva.

Naše javne službe se na apele osveščenih posameznikov za spremembo zakonskih določil ne odzivajo. Potrebna je širša, intenzivna pobuda široke javnosti, ki se žal še ne zaveda dovolj, da obstoječa zakonodaja ustvarja enega najhujših okoljskih in zdravstvenih problemov; kaj nam namreč pomaga zdrav način življenja, uživanje neoporečne hrane in kemično čisto okolje, če smo tarče sevanj s smrtonosnimi učinki?
Bo do premika na zakonodajnem področju prišlo šele, ko bodo dokazane posamezne smrtne žrtve VF sevanja? Številni prebivalci s težkimi zdravstvenimi težavami se žal ne zavedajo, da je njihovo stanje pogojeno z bivanjem v bližini stolpov baznih postaj z VF antenami. Zato vabimo vse, ki se srečujejo s simptomi, popisanimi v članku Je tehnologija 5G res nenevarna?, da se nam oglasijo na elektronski naslov info@pogumen.si.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja