AktualnoVarnostZdravstvo

Študija o vplivu 5G sevanja na zdravje ljudi

Prva študija o zdravstvenih učinkih sevanja 5G na ljudi kaže, da 5G povzroča skupek simptomov, poimenovanih sindrom mikrovalovnega sevanja: utrujenost, težave s spanjem, krvavitve iz nosu, zvonenje v ušeših,  težave s kožo, vrtoglavico, težave s kožo (pekoč občutek, mravljinčenje kože dlani in rok), težave s koncentracijo, razdražljivost, težave z ravnotežjem, kratkotrajne motnje spomina, palpitacije, teža v prsih in občutek toplote v telesu. Vsi simptomi so se zmanjšali ali popolnoma izginili 24 ur po odstranitvi vira sevanja.

Študija je bila objavljena v reviji Medicines Access št. 1/2022, izvedla pa sta ga onkolog  Lennart Hardell iz Fundacije za raziskave okolja in raka ter Mona Nilsson iz Fundacije za zaščito pred sevanjem. Študija se ukvarja z zdravstvenimi posledicami moškega in ženske, ki sta si pred stanovanjem (5 metrov od spalnice) namestila bazno postajo. 

https://www.stralskyddsstiftelsen.se/wp-content/uploads/2022/02/5g_mikrovagssyndromet_ma_2022.pdf

Pred 5G so bile na istem mestu neposredno nad stanovanjem že bazne postaje za 3G ali 4G, s prehodom na 5G tehnologijo pa je prišlo do povečanja sevanja iz 9.000 uW/m2 na največ 1.690.000 uW/m2  (gostota moči – mikrovati na kvadratni meter – uW/m2).

5G izjemno poveča sevanje

Mikrovalovni sindrom je danes tudi mednarodno priznan pojem pod imenom elektromagnetna preobčutljivost (EHS – electrohypersensitivity – elektrosenzitivnost). Podobne simptome so v predhodnih študijah opisovali tudi v drugih podobnih študijah: utrujenost, omotica, glavobol, težave s spanjem, koncentracijo in spominom. Ti simptomi so bili povezani z izpostavljenostjo radijskim valovom ali mikrovalovom. Ugotovljeno je bilo, da so simptomi večinoma izzveneli, ko je izpostavljenost prenehala in da je občutljivost na mikrovalovno sevanje individualna.

Izmerjene izjemno visoke vrednosti (1.690.000 uW/m2)  so še vedno znatno nižje od trenutnih referenčnih vrednosti, ki jih priporoča švedski urad za varnost pred sevanjem: 10.000.000 uW/m2 kot povprečna vrednost v 6 minutah, kar pomeni, da je lahko največja vrednost bistveno višja od 10.000.000 uW/m 2. Referenčna vrednost očitno ne ščiti pred simptomi, ki so značilni za mikrovalovni sindrom, niti pred rakom in drugimi kroničnimi boleznimi. Čeprav je sevanje daleč pod referenčno vrednostjo, lahko pride do zdravstvenih težav.

To pomeni, da je splošna javnost popolnoma nezaščitena pred učinki, razen akutne vročine, kljub dejstvu, da so v veliki meri dokazani, kot so škodljivi učinki na živčni sistem, oksidativni stres in poškodbe DNK.

Trenutno nobena raziskava ne kaže, da je 5G varen za zdravje in okolje

Lennart Hardell in Mona Nilsson v tej prvi študiji o učinkih 5G izražata začudenje, da nimamo nobene študije, ki bi dokazovala, da mreža 5G ne povzroča tveganja za zdravje in okolje, sploh ker je veliko teh baznih postaj nameščenih neposredno pred šolami, vrtci in ostalimi objekti, kjer se zadržuje veliko otrok.  

Povezava do originalnega članka: https://hrvatskiratnik.hr/prva-studija-do-sada-5g…/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja