AktualnoZdravstvo

Prišel je čas za modernizacijo zakonodaje o konoplji

“Ni potrebno, da zagovarjaš zadevanje s travo, če si proti prohibiciji konoplje, ki je nepotrebna, neučinkovita in škodljiva” ( Dušan Nolimal, 2024)

Podpora modernizaciji politike o uporabi konoplje za odrasle je tudi v Sloveniji dobila zagon, kar se je pokazalo tudi na nedavnem referendumu, kjer so volivci potrdili predloge glede gojenja in uporabe konoplje v medicinske in osebne namene. Čeprav izida  nista  pravno zavezujoča,   pošiljata  jasno sporočilo zakonodajalcem, da je čas za posodobitev nacionalne politike na tem področju. Tudi v Nemčiji, po kateri se naša država rada zgleduje, so aprila 2024 začele veljati prvi ukrepi za legalizacijo konoplje za odrasle. Odrasli v Nemčiji lahko zdaj gojijo do tri rastline v svojih zasebnih domovih.  Konoplja je legalna tudi za odrasle na Malti in v Luksemburgu, poleg tega v več jurisdikcijah na Nizozemskem in v Švici potekajo pilotni poskusi prodaje konoplje za odrasle. V teh državah se poudarja potreba po uravnoteženem pristopu k regulaciji, ki upošteva tako koristi kot tudi tveganja uporabe konoplje.

Če naša vlada resnično želi slediti volji volivcev in graditi zaupanje, je ključno, da takoj začne izvajati te korake. Le s tem bo lahko dokazala svojo predanost demokratičnim procesom in prihodnosti, ki temelji na sodobnih in pravičnih pristopih.

Več o tem, kakšne so potencialne koristi in tudi tveganja legalizacije konoplje za odrasle, si preberite v odličnem mnenjskem članku zdravnika, raziskovalca in specialista javnega zdravja Dušan Nolimala na spletni strani DELA

https://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/prisel-je-cas-za-modernizacijo-zakonodaje-o-konoplji

kjer je objavljen tudi  celoten članek PRIŠEL JE ČAS ZA MODERNIZACIJO ZAKONODAJE O KONOPLJI.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja