Aktualno

V Nemčiji se odvijajo največji protesti v sodobni zgodovini te države

Avtor: Dušan Jambrošič

Zagotovo ste v preteklih tednih, mesecih in letih opazili, da naši pa tudi evropski mainstream mediji povsem ignorirajo določene dogodke. Še posebej, če gre za masovne proteste usmerjene proti aktualni agendi, ki se izvaja v praksi zadnjih nekaj let. Tako so mediji recimo skoraj v celoti ignorirali proteste kanadskih tovornjakarjev pred dvema letoma. Proteste nizozemskih kmetov. Masovne demonstracije britanskih železničarskih delavcev. So pa recimo poročali o protestih v Franciji. Ko pride na vrsto nasilje (razbijanje izložb, prevračanje smetnjakov, zažiganje avtomobilov), zadeva postane zanimiva tudi za novinarje. Kajti tovrstne zgodbe prinašajo klike in oglede. Kliki in ogledi prinašajo sponzorje. Sponzorji pa prinašajo denar. Vemo, kako to gre.

Nemci so znani kot discipliniran in potrpežljiv narod, ki je vajen potrpeti veliko. Preveč. Vas tak način funkcioniranja in življenjske filozofije kaj spomni na narod v deželi na sončni strani Alp? Malce pa že. Ampak tokrat je v največji evropski državi – največji, ko govorimo o številu prebivalcev – silovito počilo. Težave v deželi, ki je že desetletja gospodarski motor Evrope, so se nakopičile do te mere, da je celo potrpežljivim in vsega hudega vajenim Nemcem počil film. Kar sploh ni presenetljivo. Nemška vlada pod vodstvom kanclerja in bivšega finančnega ministra Olafa Scholza je nekaj, kar bi lahko opisali z besedami: nacionalna katastrofa na dveh nogah. Vladna koalicija, ki se ne ukvarja s težavami lastnega naroda pač pa s tem, kako v vseh pogledih ugoditi ameriškim šefom. Kako Ukrajincem, ki vojne proti Rusiji seveda ne morejo več dobiti, poslati še več denarja in orožja. Vladna koalicija, ki je v vseh pogledih neoperativna, neenotna, izgubljena v času in prostoru in plačuje davek zgrešenih kadrovskih potez. Dejstvo je, da je tudi njegova predhodnica Angela Merkel v času vodenja nemške vlade, ki je trajalo neverjetnih 16 let (2005 – 2021) storila kar nekaj kardinalnih napak. A je bila kljub temu v primerjavi s Scholzem vesoljska ladja, če lahko uporabim tovrstno sicer plastično, a zgovorno primerjavo.

Na tem mestu je treba jasno in glasno izreči nekaj nepriljubljenih in bolečih, a resničnih dejstev.

  • Prvič: gospodarske sankcije, ki jih je EU uvedla Rusiji so evropskemu gospodarstvu škodovale neprimerno bolj kot ruskemu. Če malce pobrskate po podatkih IMF-a, boste hitro ugotovili, da je imela lani Rusija višjo gospodarsko rast kot Nemčija.
  • Drugič: ena izmed glavnih prednosti nemškega gospodarstva pred konkurenco sta bila relativno poceni ruski plin in ruska nafta. Mimogrede… so evropski modreci, raziskovalci in strokovnjaki že uspeli ugotoviti, kdo je kriv za eksplozijo na plinovodu Severni tok? Ali pa bomo še naprej verjeli v pravljice za otroke, ki se začnejo z besedami: za devetimi gorami in devetimi vodami živijo zlobni ljudje, ki pijejo vodko in plešejo z medvedi. Oni so krivi. Rusi so uničili in onesposobili Severni tok. Če so ga sami v dobršni meri financirali in zgradili, ga pa lahko tudi sami uničijo, kajne? So pa res barabe! Seveda, seveda. No… na koncu dneva je tako, da vsak verjame v tisto, v kar želi verjeti. In sliši le tisto, kar želi slišati. Antiruska propaganda je bila v zadnjih letih tako silovita, da ne bi bil presenečen, če nekateri verjamejo tudi v to, da smo danes v osrednjeslovenski regiji imeli oblačno in turobno vreme po zaslugi zlobnih Rusov.
  • Tretjič: nafta in plin niti slučajno nista bili edini surovini, ki ju je Rusija v velikih količinah izvažala v Nemčijo. Rusija je namreč velik izvoznik železa, jekla, aluminija, bakra, svinca, urana, cinka, litija, kobalta, itd. Surovine, ki so v avtomobilski industriji vitalnega pomena. Avtomobilska industrija pa je udarna igla nemškega gospodarstva. In potem seveda z začudenjem opazujemo statistične podatke, ki nam povedo, da je v Nemčiji v letu 2023 ugasnilo, umrlo, propadlo 15.000 podjetij, kar je 20% več kot leto predtem. Očitno sankcije delujejo. Le v obratni smeri, kot “smo” si želeli.

Danes se bo širom celotne Nemčije zgodila generalna stavka. Verjetno največja in najbolj obsežna v sodobni nemški zgodovini. Masovnim protestom nemških kmetov (na ulicah in cestah se pričakuje okrog 10.000 traktorjev) se pridružujejo tudi strojevodje vlakov (vlaki ne bodo vozili), vozniki tovornih vozil, ravno danes popoldne je v podporo nemškim kolegom krenil tudi ogromen konvoj tovornjakov s Poljske. Zaprtih naj bi bilo tudi veliko trgovin in lokalov. Sicer se stavka konkretnih razsežnosti jutri pričakuje tudi v Avstriji in na Nizozemskem.

Za konec še nekaj podatkov, da boste lažje razumeli, čemu tako silovit odziv naroda.

“Uspehi in dosežki” vladne koalicije Olafa Scholza v zadnjem letu dni in bodoče napovedane spremembe:

  • Dvig davka na plin (PDV) iz 7% na 19%
  • Dvig stroškov ogrevanja (Fernwarme) iz 7% na 19%
  • Nemškim kmetom se ukinja subvencija na dizel in povečuje davek na kmetijske stroje
  • Dvig davka (PDV) iz 7% na 19% v gostinskih lokalih, restavracijah
  • Davek na plastiko (gre za povsem nov davek, ki ga Nemčija doslej ni imela)
  • Dvig cen elektrike za 11%
  • Višji davek na CO2
  • Višji davek na tovorni prevoz
  • Podražitev vseh oblik zavarovanj
  • Grundsteuer (davek na premoženje) bo višji

Zelo verjetno sem kakšno stvar pozabil. A večino “novoletnih čestitk”, ki jih je ob vstopu v novo leto nemška vlada v obliki podražitev poslala svojim državljanom in državljankam, sem v zgornjih vrsticah uspel zajeti.

Upor nemškega naroda je tako upor vseh nas.

Več na: https://www.bild.de/
Dušanov blog: Črno bela slika v barvah

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja