AktualnoZdravstvo

Po pandemiji rekorden porast srčnih infarktov

Po uradnih podatkih zadnja leta v Veliki Britaniji beležijo rekorden porast srčnih infarktov. Vodje zdravstvenih ustanov zato pozivajo vse, ki pri sebi zaznavajo simptome, ki lahko vodijo k srčnemu infarktu, naj takoj poiščejo pomoč.

Bojijo se namreč, da bi bilo preveč primerov odkritih prepozno. Novi podatki za VB  kažejo, da je bilo v letu 2021/22 zaradi srčnega infarkta hospitaliziranih več kot 84.000 bolnikov, kar v enem letu pomeni povečanje za več kot 7.000 primerov. Uradne statistike tudi kažejo, da so med pomladjo 2020 in pomladjo 2023 zabeležili skoraj 100.000 presežnih smrti med ljudmi s srčnimi boleznimi, poroča britanski The Telegraph.

Nova kampanja ozaveščanja je zato namenjena tudi ozaveščanju o simptomih srčnega infarkta pri ženskah, saj se tveganje za srčni infarkt pri ženskah poveča v menopavzi. Dr. Charmaine Griffiths, izvršna direktorica British Heart Foundation, je dejala: »Ko nekdo doživi srčni infarkt šteje vsaka minuta in lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo.«

Več informacij je na voljo na povezavi:

https://www.telegraph.co.uk/news/2023/08/15/heart-attack-hospitalisations-record-level-since-pandemic/

Upravičeno se sprašujemo, kje so vzroki za povečano umrljivost zaradi srčnih infarktov? Predstavniki strokovnih in vladnih institucij pravijo, da ne poznajo odgovorov.

Žal nihče ne jemlje resno podatkov, da so rezultati klinične študije za Pfizerjevo cepivo proti C-19 pokazali, da ljudje po cepljenju s Pfizerjevim cepivom proti C-19 pogosteje umirajo zaradi srčnega infarkta in da je v skupini cepljenih umrlo več ljudi kot v skupini, ki je prejela placebo (navidezno zdravilo).

Zakaj se strokovnim in vladnim institucijam to zdi nepomembno?

Sicer razvijajo novo zdravilo za preprečevanje srčnih infarktov, kar je dobro, a če ne bomo odpravili osnovnega vzroka, ki precej verjetno povzroča srčne infarkte, je nesmiselno odkrivati zdravila za bolezni, ki bi jih precej verjetno lahko preprečili drugače. Za začetek bi bila dobrodošla vsaj analiza med proti kovidu cepljenim in necepljenim delom populacije. To analizo bi lahko v Sloveniji opravili zelo hitro, glede na to, da ima NIJZ vse podatke o cepilnem statusu. Šele potem bi bilo smiselno razmišljati o distribuciji novega zdravila proti srčnim infarktom.