AktualnoZdravstvo

Kovid se vrača

KOVID ZNOVA NA POHODU – ALI ČESA SMO SE NAUČILI IZ PRETEKLIH TREH LET?

Mediji nam že nekaj časa dopovedujejo, da se kovid vrača, zato smo v nadaljevanju pripravili nekaj pomembnih izhodišč, ki temeljijo na ugotovitvah zadnjih treh let in so jih povzeli v združenju Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC).

Gre za združenje, v katerem si zadnja tri leta prizadevajo za strokovno obravnavo bolezni, imenovane kovid ter za znanstveno podprto raziskovanje prednosti in slabosti cepljenja proti C-19. Več o tem si lahko preberete na povezavi:

https://flccc.substack.com/p/covid-is-on-the-rise-again-heres?utm_source=substack&utm_medium=email

Kaj je pomembno vedeti pred jesenjo?

Najprej – BREZ PANIKE.

Naslednik različice koronavirusa omikron – EG.5, znan tudi kot eris – se zdi vsekakor zelo nalezljiv, vendar je glede na to, kar vidimo, manj nevaren. Z drugimi besedami, zelo je podoben različicam omikrona, ki smo jim bili priča pred kratkim – veliko primerov okužbe, vendar ne veliko skrajnih primerov bolezni ali hospitalizacij.

Če boste izpostavljeni temu virusu, se najprej zanesite na svojo naravno sposobnost spopadanja z virusi. Virus običajno najbolj prizadene posameznike, ki v preteklih letih niso bili izpostavljeni virusom in niso razvili lastne imunske sposobnosti.

Simptomi zadnjega vala so podobni drugim boleznim dihal in vključujejo suh kašelj, vneto grlo, konjunktivitis (vnetje očesne veznice), glavobol, kožne izpuščaje, drisko in vročino. Možno je, da opazite tudi:

  • zamašen nos in bolečine v sinusih,
  • boleče zobe in dlesni,
  • zabuhel obraz,
  • otekanje ali bolečine v očesni votlini,
  • slabo počutje in bolečine v mišicah

Pomembno je, da ukrepamo preventivno in pametno. Zdravniki iz združenja FLCCC Aliance so razvili odlične protokole zaščite in samozdravljenja:

  1. Pri zgodnjem zdravljenju se je potrebno najprej osredotočiti na zgornji del dihal – uporabimo sredstva za izpiranje nosu in pršila za nos. Podrobne nasvete najdete na povezavi: https://covid19criticalcare.com/protocol/i-care-early-covid-treatment/
  2. Tretma zgornjega dela dihal kombiniramo z antivirusnimi zdravili kot sta na primer ivermektin ali hidroksiklorokin in nadaljujemo s krepitvijo imunskega sistema. Slednje vključuje vitamin D, vitamin C, kvercetin z bromelainom, N-acetil cistein, probiotike, omega-3 maščobne kisline, melatonin (najbolje s počasnim sproščanjem), cink (s kvercetinom) in selen.
  3. Pomembna je tudi prehrana, zato uživajmo hrano z nizko vsebnostjo histamina, brez kislega zelja in drugih fermentiranih živil, alkohola, predelanih mesnin, staranega sira, določenih vrst rib in školjk, paradižnika, jajčevcev ter predelanih ogljikovih hidratov in sladkorja. Občasno je dobro narediti prekinitveni post in poskrbeti za dobro črevesno floro. Dober imunski sistem je namreč odvisen od številnih dejavnikov, predvsem pa je to dolgoročen in vseobsegajoč projekt. Pri tem je pomembno tudi to, da se zavedamo škodljivosti stresa in stresnih dejavnikov ter se ne pustimo zastrašiti.
  4. Razmislimo o tem, kako dober je naš spanec in si vsak dan zagotovimo obilno merico svežega zraka in sonca.