AktualnoZdravstvo

Prikrita uvedba možnosti za obvezno cepljenje tudi za otroke?

Bodo zdaj tudi otroci podvrženi manipulacijam s cepljenjem proti virusu kovida, za katerega ni nobenih znanstvenih dokazov, da je učinkovito, izkušnje in številne tuje raziskave pa dokazujejo, da ima lahko hude posledice na zdravje ljudi?

V medresorsko usklajevanje in na Službo vlade za zakonodajo je bil namreč prav potihoma in z zgolj nekaj dnevi za pripombe javnosti poslan Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2023, ki naj bi ga Daniel Bešič Loredan podpisal ravno na dan, ko je odstopil z mesta ministra za zdravje. V pravilniku je cepljenju proti kovidu za zaposlene, ki so ga v dokument vnesli lani, letos dodano še (priporočljivo?) cepljenje proti covid-19 za predšolske otroke ter učence, dijake, študente in mlade odrasle do dopolnjenega 26. leta starosti.

Ni prvič, da se o programu cepljenja odloča med letom, poletne počitnice so preverjeno najboljši čas, če želiš temo skriti vsaj pred delom javnosti. Prejšnji minister za zdravje Janez Poklukar se je sicer aprila lani odločil predlog programa cepljenja za leto 2022 v sprejemanje prepustiti ministru v novi (Golobovi) vladi, saj menda ni želel, da bi cepljenje postalo področje za takratna predvolilna soočenja. Ko je bil Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2022 5. oktobra 2022 objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije, je bil na njem podpis novega (danes že bivšega) ministra za zdravje Daniela Bešiča Loredana. V 3. program cepljenja za zaposlene pa je bilo k že sicer navedenim cepljenjem prvič dodano priporočljivo cepljenje proti covid-19.

Predloge programa cepljenja in zaščite z zdravili sicer pripravljajo na NIJZ. Kot so pojasnili ob uvedbi nove kategorije, se lahko cepljenje proti virusu kovida za zaposlene uvede na podlagi ocen tveganja in izjave delodajalca. Oceno tveganja v sodelovanju z delodajalcem izdela izvajalec medicine dela ter naj ne bi pomenilo uvedbe obveznega cepljenja za zaposlene, ampak naj bi sprememba omogočila, da se cepljenje proti covidu-19 opravi v skladu z izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnih mest pri osebah, ki so pri opravljanju dela izpostavljene nalezljivim boleznim, in osebah, ki lahko pri delu prenesejo okužbo na druge osebe. Kar je za lase privlečeno, saj je iz izkušenj med »pandemijo« jasno, da so številni cepljeni ne samo zboleli, ampak tudi virus kovida širili na druge. Kot vemo, jim je bilo s potrdilom o cepljenju gibanje omogočeno povsod.

Program cepljenja in zaščite z zdravili sicer obravnava še predšolske otroke (1. program), učence, dijake, študente in mlade odrasle do dopolnjenega 26. leta starosti (2. program), druge prebivalce (4. program), potnike v mednarodnem prometu (5. program), zaščito z zdravili (6. program) ter cepljenje in zaščito z zdravili v nujnih razmerah (7. program).

Zagotovo je v programu cepljenja za leto 2023 najbolj zaskrbljujoče t. i. priporočljivo cepljenje proti covid-19 za predšolske otroke ter učence, dijake, študente in mlade odrasle do dopolnjenega 26. leta starosti. Ko gre za vse prebivalce, sta s pravnega stališča problematična 4. program, po katerem se cepljenje lahko uvede v skladu z nacionalnimi priporočili, in 7. program, ko gre za nujne razmere ter oceno tveganja in epidemioloških indikacij opredeli NIJZ (nujne razmere morajo biti pred tem po zakonu razglašene!). V nadaljevanju je v III. poglavju med pojasnili problematična opredelitev 3. z navedbo, da se program za prebivalstvo RS v primeru nujnih razmer izvaja le, če so za to izpolnjeni pogoji (nič pa ni konkretizirano, kakšni pogoji, kje so ti določeni, razen v povezavi s 7. programom, ko nujne razmere opredeli NIJZ). Pomembne so tudi točke III/10 in ostale, ki opredeljujejo pogoje za izvedbo cepljenja (prostorske, higienske itd.) ter dolžnosti izvajalca cepljenja.

Naj spomnimo, da uradne strokovne institucije v Sloveniji kljub številnim pozivom še do danes niso opravile analize zdravstvenega stanja in posledic cepljenja proti virusu covid-19; na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je zadnji objavljeni dokument o neželenih učinkih, pridruženih cepljenju, iz leta 2019!

In kot v svojem blogu opozarja magistra bioloških znanosti s specializacijo iz biokemije in mikrobiologije Karin Rižner, je »kovidna prevara samo razkrila, kateri problem v ozadju je v resnici največji; to je dejstvo, da so si nekatere države (npr. ZDA in Velika Britanija) dovolile (kljub izrecnim mednarodnim dogovorom in Nuernberški konvenciji) zavestno financirati in izvajati razvoj biološkega orožja (chimerski korona virusi), ga preizkušati v praksi na ljudeh (npr. izbruh SARSa in MERSa) in ga na koncu uporabiti na celotnem prebivalstvu planeta z namenom velikanskega zaslužka. Zločin proti človeštvu je bil narejen, ostal je nekaznovan in zato se bo ponavljal spet in spet in spet.«

Povezava na Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2023