AktualnoZdravstvo

Cepljenje proti COVID-19 in nevrološke manifestacije: pregled poročil o primerih

Po cepljenju proti COVID-19 se je pojavilo več neželenih učinkov na osrednje in periferno živčevje,  vključno s cerebralno vensko trombozo, transverzalnim mielitisom, Guillain-Barrejev sindrom, Bellovo paralizo, ishemičnimi motnjami in multiplo sklerozo. Nadaljnje študije z necepljenimi kontrolnimi skupinami bi lahko pomagale razumeti patofiziološke mehanizme teh nevroloških manifestacij po cepljenju proti COVID-19.

Več na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35326363/

Ali lahko cepljenje proti COVID-19 povzroči nevrološke zaplete?

Analiza literature, kjer so opisan stranski učinki po cepljenju kaže, da so nevrološki stranski učinki, povezani s cepivi proti SARS-CoV-2, vključevali glavobol, transverzalni mielitis, Guillain-Barrejev sindrom (GBS), paralizo obraznega živca, trombozo venskih sinusov (VST), novonastalo multiplo sklerozo in drobna vlakna nevropatija. Med temi učinki je bil najpogostejši neželeni učinek glavobol, ki so mu sledili GBS, VST in mielitis.

Začetek Guillain-Barrejev sindroma (GSB) po cepljenju je lahko posledica molekularne mimikrije. Cepiva proti SARS-CoV-2 sprožijo imunizacijo proti koničastemu proteinu SARS-CoV-2 in se veže na glikoprotein, ki vsebuje sialno kislino in gangliozid na površini celice. Zato je lahko navzkrižna reakcija protiteles vzročna povezava med GBS in imunizacijo proti SARS-CoV-2.

Tretji najpogostejši zaplet cepljenja proti SARS-CoV-2 je tromboza venskih sinusov, katero lahko povzroči povzroči povečana nagnjenost do strjevanja krvi, četrti najpogostejši zaplet pa je mielitis (imunsko pogojeno vnetje živčevja, ki lahko vodi v multiplo sklerozo).

Raziskovalci v tej študijo ugotavljajo tudi, da se lahko po dajanju katerega koli od razpoložljivih cepiv pojavijo nevrološki stranski učinki, vendar pa se je mielitis razvil pretežno po uporabi cepiva AstraZeneca (AZV).

Zdravstveni delavci, zlasti nevrologi, bi morali biti zato še toliko bolj pozorni na posameznike cepljene proti SARS-CoV-2 in na odkrivanje zgodnjih stranskih učinkov.