AktualnoZdravstvo

Ne-varnost cepljenja proti COVID-19 pri nosečnicah

Izvršna agencija Ministrstva za zdravje in socialno varstvo (MHRA) v Združenem kraljestvu pravi, da trenutno ni mogoče zagotoviti varne uporabe cepiva proti COVID-19 pri nosečnicah. MHRA redno objavlja in posodablja svoja priporočila v zvezi s cepivi proti COVID-19 od decembra 2020, ko so bila cepiva prvič uvedena. V najnovejšem povzetku, posodobljenem novembra 2022, navajajo, da zaradi “odsotnosti podatkov o toksičnosti za razmnoževanje” doječe in noseče ženske ne  smejo prejeti cepiva COVID-19.

Več informacij najdete na: https://www.naturalhealth365.com/covid-shots-could-compromise-current-and-future-pregnancies-government-report-reveals.html               

NIJZ istočasno cepljenje proti COVID-19 svetuje.

Navajamo poudarke iz spletne strani NIJZ:

1. Nosečnice se lahko cepijo tekom cele nosečnosti.

2. Doječe matere se lahko cepijo kadarkoli in ob tem ne potrebujejo prenehati z dojenjem.

3. Ženske, ki načrtujejo nosečnost ali so v postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP), se lahko cepijo, z zanositvijo ni potrebno čakati. Priporočamo cepljenje z mRNA

cepivi.

 

Več informacij najdete na: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/cepljenje_nosecnic_-3.doza.pdf

 

Da pa v Sloveniji niso usklajene niti sorodne institucije sklepamo iz dejstva, da je na spletni strani JAZMP objavljeno, da študije o varnosti cepljenja za nosečnice še niso opravljene.

 

JAZMP priznava, da nima predhodnih študij varnosti

JAZMP – Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke na svoji spletni strani v točki 16. priznava, da ni prepričljivih dokazov za uporabo cepiv proti covid-19 med nosečnostjo:

»Za uporabo cepiv proti covid-19 med nosečnostjo ni na voljo prepričljivih kliničnih podatkov, saj so bile nosečnice izključene iz sodelovanja v osrednjih kliničnih študijah, ki so potekale pred pridobitvijo dovoljenja za promet. Sicer so poročali o nekaj malega primerov nosečnosti pri osebah, ki so prejele cepivo proti covid-19, katerih podatki o varnosti se še naprej spremljajo. Npr., v primeru cepiva Spikevax so o primerih nosečnosti poročali pri šestih osebah, ki so prejele cepivo proti covid-19 in v vseh šestih primerih je nosečnost potekala brez zapletov (informacije dostopne v EPAR). Namenske študije varnosti cepiv proti covid-19 pri nosečnicah so bile v osnovi načrtovane v fazi po pridobitvi dovoljenja za promet. Nekatere že aktivno potekajo, kot je razvidno iz spodnjih primerov povezav:

·         https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04826640 – predviden konec študije 1. 5. 2023

·         https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04877743 – končana

·         https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04705116 – predviden konec študije 31.12. 2026

·         https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04765384 -predviden konec študije 30. 5. 2024

 

Povezave so bile na straneh JAZMP aktivne do aprila 2023, potem pa so jih izbrisali.