AktualnoZdravstvo

Miokarditis

Tako v laičnih, kot tudi v strokovnih krogih lahko zasledimo veliko ugotovitev, da je s cepljenjem proti COVID-19 povezana povečana incidenca miokarditisa. V nadaljevanju je nekaj kratkih povzetkov ter povezav do strokovnih študij, ki to potrjujejo.

V članku Myocarditis and Pericarditis After COVID-19 mRNA Vaccination: Practical Considerations for Care Providers objavljenem v reviji Canadian Journal of Cardiology je opisana sledeča raziskava.

Zaradi široke razširjenosti uporabe cepiv proti COVID-19 so poročali o vrstah primerov miokarditisa/perikarditisa, povezanega s cepivom, zlasti pri mladostnikih in mlajših odraslih. Moški so pogosteje prizadeti, simptomi pa se običajno pojavijo v 1 tednu po cepljenju. Klinični potek je v večini primerov blag, lahko pa je tudi hujši.

Več informacij najdete na: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0828282X21006243

V članku z naslovom Myocarditis following mRNA vaccination against SARS-CoV-2, a case series objavljenem v znanstveni reviji American Heart Journal Plus: Cardiology Research and Practice je opisano sledeče:

Miokarditis je najpogosteje posledica neposredne virusne poškodbe ali avtoimunskih mehanizmov, občasno povezan tudi s cepljenjem. Po programu cepljenja proti črnim kozam je bilo prijavljenih več kot 50 primerov miokarditisa. O mioperikarditisu so poročali tudi kmalu po cepljenju proti antraksu, hemofilusu influence tipa b, virusu hepatitisa B , inaktiviranem cepivu proti gripi in živih oslabljenih cepivih proti pasavcu. Skupaj s predhodno prijavljenimi primeri ti primeri vzbujajo sum o morebitni povezavi med cepivi mRNA in miokarditisom.

Več informacij najdete na: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666602221000409

Več raziskav o miokarditisu in perikarditisu po cepljenju proti Sars-Cov 2  najdete na:

COVID-19 Vaccination–Associated Myocarditis in Adolescents https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34268277/

Myopericarditis after messenger RNA Coronavirus Disease 2019 Vaccination in Adolescents 12 to 18 Years of Age: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022347621007368